Biffarna från världens största ranch

Bife de chorizo. (Foto: Thomas Hobbs) Bife de chorizo. (Foto: Thomas Hobbs)

Hur mycket kött kan en människa äta? Frågan känns plötsligt glödande aktuell. I det öppna köket mitt i restaurang Pobre Luis sprakar det från elden under grillen.

    Två män är sysselsatta med att skära ut köttbitar ur stora djurkroppar, två andra grillar och tycks ha delat upp det så att den ene tar köttbitarna och den andre resten. Köttstycken, inälvor och korvar förpassas i snabb takt från den öppna elden till serveringsdisken under höga rop och kommandon. En femte lägger upp på tallrikar och en sjätte ropar: ”Bord tjugofem!” ”Chorizo! Chorizo!”. Det går undan.

    Vi äter middag på den hyllade grillkrogen Pobre Luis (”Stackars Luis”) i Belgrano.  ”Bord fyra! Bord fyra!” Sex kypare rusar runt i lokalen med tallrikar och nu kommer en av dem med vår mat.

    Så här ser biffen ut: ett köttstycke om ungefär arton centimeter på längden och åtta centimeter på bredden. Tjockleken kan uppskattas till femton millimeter. Längs ena långsidan löper en drygt centimeterbred fettrand. Det låter inte så märkvärdigt? Men vänta nu, det är inte en biff på tallriken, det är tre…

 

Här köper du 7 x Buenos Aires (uppdaterad 2019)

Billig biff på gatan – Kött och politik i Argentina hör ihop
Billig biff på gatan – Kött och politik i Argentina hör ihop